Logotyp Kopalni Soli 'Wieliczka'

Sól – rodzaje z całego świata. Kolory soli, które trzeba zobaczyć

Dla zwiedzających

Dodano: 14.11.2018

Kopalnia Soli „Wieliczka”

Białe kryształki – z tym najczęściej kojarzy się nam sól. Warto jednak wiedzieć, że może ona przybierać także zupełnie inne kolory. Czerwona, czarna, a nawet różowa – również taka może być sól. Rodzaje tego minerału różnią się od siebie nie tylko barwą, ale także smakiem i właściwościami, które dobrze znać.

Jaka może być sól? Rodzaje i kolory soli

Na całym świecie można znaleźć naprawdę różne rodzaje soli. W Polsce najbardziej znana jest biała sól. Zachęcamy jednak do poznania innych barwnych i wyjątkowo ciekawych gatunków. Poniżej przedstawiamy te najpopularniejsze.

Sól czerwona – czemu zawdzięcza swoją barwę?

Pochodzi z Hawajów, a swoją ciekawą barwę zawdzięcza zawartości czerwonej gliny nazywanej Alaea, która przez wieki odkładała się na zboczach tamtejszych wzgórz. Sól czerwona otrzymywana jest poprzez odparowywanie wody zawierającej chlorek sodu oraz wspomnianą wcześniej glinę bogatą w żelazo – jest go niemal pięć razy więcej niż w innych rodzajach soli! Bogata jest także w wapń i magnez. Sól ta ma dość intensywny smak oraz lekko musuje podczas jedzenia, bywa używana do przyprawiania czerwonego mięsa i jagnięciny.

Czerwona jest także sól Murray River z Australii. Pozyskuje się ją z rzeki Murray w miejscu, gdzie wpada ona do morza, zatem nie jest to typowa sól morska. Swój kolor zawdzięcza zawartości karotenoidów, które pochodzą z alg. Smak australijskiej soli jest delikatny, przypomina normalną, białą sól. Ma bardzo miękką konsystencję i kształt płatków, dlatego bywa chętnie używana przez kucharzy do ozdabiania potraw.

Czerwona i czarna sól hawajska.

Czarna sól – właściwości i charakterystyka

Sól o czarnej barwie jest odmianą soli kamiennej, która zawiera w składzie węgiel aktywny. Najpopularniejsza jest w Pakistanie i Indiach, ale pozyskuje się ją także na Cyprze. Smak jest dość delikatny i bardziej gorzki niż słony, dlatego zwykle używa się jej jako dodatkowej przyprawy lub elementu dekoracyjnego.

Komu polecana jest czarna sól? Właściwości łagodzące węgla docenią osoby mające problemy z układem trawienia, ponieważ węgiel zapobiega wzdęciom oraz zgadze.

Sól himalajska różowa – właściwości i pochodzenie

Jest jednym z największych hitów kulinarnych ostatnich lat. Wydobywana jest ręcznie we wschodnim pasie Karakorum w Pakistanie. Uważa się ją za jedną z najczystszych soli na świecie, ponieważ powstała jeszcze w czasach ery jurajskiej. Posiada najwyższe stężenie minerałów ze wszystkich rodzajów soli. Swój delikatny, różowy kolor zawdzięcza zawartości żelaza. Bywa używana nie tylko do przyprawiania potraw, ale również jako składnik kosmetyków.

Różowa sól himalajska.

Sól zielona – prosto z Hawajów

Podobnie jak sól czerwona pochodzi z Hawajów, a dokładniej z wyspy Molokaʻi. Pozyskiwana jest z wód Pacyfiku, a swój zielony kolor zawdzięcza liściom bambusa, które dodawane są do soli morskiej. Wpływają one nie tylko na barwę soli, ale również na łagodny smak i dość unikatowy aromat przyprawy.

Sól zielona jest bogata w liczne minerały – szczególnie duża jest zawartość magnezu. Używana bywa do owoców morza, dań mięsnych, ryżu i sałatek.

Sól biała – najpopularniejsza w Polsce

Jest zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem soli. Sól kamienna (drobnoziarnista lub gruboziarnista) składa się niemal wyłącznie z chlorku sodu i jest wydobywana w kopalniach, które korzystają ze złóż ukształtowanych w miejscu nieistniejących mórz. Biała jest także sól warzona – odparowywana z roztworów solanki zawierających sól kamienną. Warto wspomnieć, że w Kopalni Soli w Wieliczce sól warzona produkowana jest od czasów prehistorycznych.

Każdy, kto chciałby na własne oczy zobaczyć, jak kiedyś wyglądało wydobycie soli powinien odwiedzić wielicką kopalnię i skorzystać z aktywnej formy zwiedzania – Trasy Górniczej. Wędrówka podziemiami ma formę prawdziwej wyprawy, a uczestnicy, ubrani w stroje robocze i wyposażeni w lampy, wykonują przydzielone im zadania – mierzą poziom stężenia metanu, wytyczają trasy, eksplorują nieznane sobie komory i transportują sól. To świetna okazja, by jeszcze lepiej poznać fascynującą historię soli.

Ciesielka – jedno z zadań na Trasie Górnicze

Artykuły podobne

  • Koronawirus a podróże – jak podróżować bezpiecznie (i dokąd)?

    Dla zwiedzających

    Ministerstwo Spraw Zagranicznych apeluje o unikanie wszelkich wyjazdów zagranicznych, które nie są konieczne. Wszędzie pojawiają się informacje o konieczności stosowania się do zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego oraz monitorowania komunikatów WHO. Wszystko ze względu na wciąż niepokonany koronawirus. Podróże jednak mimo wszystko nie zostały zakazane. Jak zatem podróżować bezpiecznie i dokąd najlepiej się wybrać? Oto wszystko, co powinieneś wiedzieć!

Serwis internetowy „Kopalnia Soli „Wieliczka” wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Zastrzeżenia Prawne