Kulinaria

Smak, zapach, wygląd i sposób podania – wszystkie detale są ważne i mają wpływ na wrażenia uczestników. Dlatego właśnie dokładamy wszelkich starań, aby spełnić wysokie oczekiwania naszych klientów.

Mistrzowska kuchnia pod ziemią...

Głęboko pod ziemią znaleźć można menu na naprawdę wysokim poziomie. To właśnie tu można poczuć prawdziwy smak Kopalni.

Niezależnie od tego, czy jest to przerwa kawowa czy wykwintny bal na kilkaset osób ze specjalnie dedykowanym menu, gwarantujemy niezapomniane wrażenia smakowe. Kulinaria Kopalni doceniło do tej pory wiele znanych postaci świata polityki oraz kultury.

Solne komory posiadają zaplecza kuchenne, a nasi kucharze gotują na miejscu, wyłącznie ze świeżych produktów.

...a na powierzchni kuchnia mistrzów!

Autorskie dania przyprawiane zawsze najczystszą wielicką solą - restauracja Hotelu Grand Sal**** zaprasza do wspaniałej podróży po smakach całego świata.

Na każde wydarzenie zamówić można wyjątkowe menu, stosowne do potrzeb i oczekiwań. Wyśmienita kuchnia oraz kompetentna obsługa sprawiają, że przedsięwzięcia organizowane w Hotelu Grand Sal**** pozostają na długo w pamięci.

Głębia smaku

Zapytaj o produkty, które powstają w solnych podziemiach!

Dzięki sekretnej recepturze, starannemu doborowi składników, długiemu czasowi leżakowania i wyjątkowemu mikroklimatowi, w Kopalni powstają produkty o niepowtarzalny smaku i aromacie.

Nalewki mogą być podawane jako aperitif przed rozpoczęciem imprezy, lub po deserze, natomiast polędwicę warto zamówić w postaci carpaccio, serwowanego w charakterze przystawki.

Polędwica wołowa suszona

Produkt powstający na poziomie III Kopalni Soli „Wieliczka” wyłącznie ze świeżej gatunkowo najlepszej polędwicy wołowej. Polędwica jest zasypywana oryginalną wielicką solą i leżakuje przez kilka dni. Następnie zostaje poddana długiemu procesowi suszenia w specyficznym mikroklimacie wielickich podziemi. Pieczołowicie doglądana i sprawdzana, dla uzyskania unikalnego smaku i niezwykłej kruchości.

Nalewka malinowa z nutą lawendy

Nalewka przygotowywana i leżakowana przez 6 miesięcy w podziemiach Kopalni Soli „Wieliczka”. Świeże, soczyste owoce malin macerowane w wysokiej jakości, krystalicznie czystym spirytusie, zaprawione aromatycznym miodem wielokwiatowym z polskich łąk oraz skąpanymi w słońcu kwiatami lawendy, sprawiają, że nalewka kusi unikatowym smakiem i wspaniałym kolorem.

Nalewka z suski sechlońskiej

Nalewka przygotowywana na bazie suski sechlońskiej - małopolskiego produktu regionalnego o chronionym oznaczeniu geograficznym. Suski sechlońskie to specjalny gatunek śliwek węgierek, podsuszanych i wędzonych dymem wędzarniczym. Zawarty w nich bogaty aromat, połączony z leżakowaniem przez 12 miesięcy w wyjątkowym mikroklimacie wielickiej kopalni, daje nalewce niepowtarzalny smak, zapach i piękną bursztynową barwę.

Zobacz jak pracujemy

Serwis internetowy „Kopalnia Soli „Wieliczka” wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Zastrzeżenia Prawne