
Głęboko pod ziemią znaleźć można menu na naprawdę wysokim poziomie. To właśnie tu można poczuć prawdziwy smak Kopalni.
Niezależnie od tego, czy jest to przerwa kawowa czy wykwintny bal na kilkaset osób ze specjalnie dedykowanym menu, gwarantujemy niezapomniane wrażenia smakowe. Kulinaria Kopalni doceniło do tej pory wiele znanych postaci świata polityki oraz kultury.
Solne komory posiadają zaplecza kuchenne, a nasi kucharze gotują na miejscu, wyłącznie ze świeżych produktów.
Autorskie dania przyprawiane zawsze najczystszą wielicką solą - restauracja Hotelu Grand Sal**** zaprasza do wspaniałej podróży po smakach całego świata.
Na każde wydarzenie zamówić można wyjątkowe menu, stosowne do potrzeb i oczekiwań. Wyśmienita kuchnia oraz kompetentna obsługa sprawiają, że przedsięwzięcia organizowane w Hotelu Grand Sal**** pozostają na długo w pamięci.
Zapytaj o produkty, które powstają w solnych podziemiach!
Dzięki sekretnej recepturze, starannemu doborowi składników, długiemu czasowi leżakowania i wyjątkowemu mikroklimatowi, w Kopalni powstają produkty o niepowtarzalny smaku i aromacie.
Nalewki mogą być podawane jako aperitif przed rozpoczęciem imprezy, lub po deserze, natomiast polędwicę warto zamówić w postaci carpaccio, serwowanego w charakterze przystawki.
Polędwica wołowa suszona
Produkt powstający na poziomie III Kopalni Soli „Wieliczka” wyłącznie ze świeżej gatunkowo najlepszej polędwicy wołowej. Polędwica jest zasypywana oryginalną wielicką solą i leżakuje przez kilka dni. Następnie zostaje poddana długiemu procesowi suszenia w specyficznym mikroklimacie wielickich podziemi. Pieczołowicie doglądana i sprawdzana, dla uzyskania unikalnego smaku i niezwykłej kruchości.
Nalewka malinowa z nutą lawendy
Nalewka przygotowywana i leżakowana przez 6 miesięcy w podziemiach Kopalni Soli „Wieliczka”. Świeże, soczyste owoce malin macerowane w wysokiej jakości, krystalicznie czystym spirytusie, zaprawione aromatycznym miodem wielokwiatowym z polskich łąk oraz skąpanymi w słońcu kwiatami lawendy, sprawiają, że nalewka kusi unikatowym smakiem i wspaniałym kolorem.
Nalewka z suski sechlońskiej
Nalewka przygotowywana na bazie suski sechlońskiej - małopolskiego produktu regionalnego o chronionym oznaczeniu geograficznym. Suski sechlońskie to specjalny gatunek śliwek węgierek, podsuszanych i wędzonych dymem wędzarniczym. Zawarty w nich bogaty aromat, połączony z leżakowaniem przez 12 miesięcy w wyjątkowym mikroklimacie wielickiej kopalni, daje nalewce niepowtarzalny smak, zapach i piękną bursztynową barwę.