Logotyp Kopalni Soli 'Wieliczka'

Jak się robi ogórki małosolne? Podstawą jest… sól! Sprawdź przepis

Dla kuracjuszy

Dodano: 27.07.2020

Kopalnia Soli „Wieliczka”

Pytanie „jak się robi ogórki małosolne” zadaje sobie niejeden miłośnik ogórków, czy początkujący kucharz. Małosolne ogórki to łatwy do przygotowania przysmak, który posiada nie tylko walory smakowe ale i prozdrowotne. W czym zatem tkwi sekret tych przetworów i dlaczego tak bardzo kochamy ogórki małosolne? Jak zrobić je naprawdę idealnie? Jakiej soli użyć? Wyjaśniamy!

Dlaczego przepis  na ogórki małosolne jest tak popularny?

Każda babcia wie, jak się robi ogórki małosolne. Dlaczego warto poświęcić czas na ich przygotowanie? Oto kilka powodów. Po pierwsze, jako składające się z 96% z wody, ogórki świetnie orzeźwiają i gaszą pragnienie w upalne dni. Jednak podczas kiszenia (przepis na ogórki małosolne w dalszej części artykułu!) zyskują one dodatkowe wartości – zwłaszcza właściwości probiotyczne oraz więcej witamin z grupy B!

Tak przyrządzone ogórki pozytywnie oddziałują na mikroflorę jelitową, a więc poprawią trawienie i metabolizm składników odżywczych, integralność tkanek układu pokarmowego i wspomagają pracę układu odpornościowego.

Ogórki małosolne są prostu niewiarygodnie smaczne, a do tego błyskawiczne do przygotowania – nie wymagają tak długiego procesu przygotowania jak ogórki kiszone. Krótsza fermentacja zapewnia wciąż wyczuwalny smak ogórka, mniejszą kwaśność, a zarazem większą jędrność i kruchość. Teraz czas, żebyś poznał odpowiedź na pytanie, jak się robi ogórki małosolne!

ogórki małosolne

Jak się robi ogórki małosolne?

Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Po pierwsze należy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Kiszenie powinno odbywać się w twardych drewnianych beczkach, kamiennych garnkach lub szklanych słojach (w tym wypadku polecamy nie używać metalowych naczyń). Zwróć uwagę na to, aby wszystkie naczynia były przed użyciem odpowiednio wymyte i wyparzone. Drugą ważną sprawą są już same ogórki – najlepiej wybrać niewielkie i nie do końca dojrzałe.

Do zrobienia idealnych ogórków małosolnych potrzebna jest już tylko woda, odpowiednie dodatki, a także podstawowy element, czyli sól. Do ogórków małosolnych można dodać zwykłą kuchenną, ale jej rodzaj ma niebagatelne znaczenie! Sól, którą wybierzesz wpłynie na  uzyskany smak przetworu. Aby zrobić smaczne małosolne ogórki, przepis, a raczej jego proporcje stosuj bardzo skrupulatnie. Pamiętaj, by wymytych i dokładnie odsączonych ogórków nigdy nie nakłuwać, ani nie odcinać im końcówek ­ to zasada, której trzymają się najlepsi eksperci w tej dziedzinie.

Idealne małosolne ogórki. Przepis krok po kroku

Czas zatem dowiedzieć się, jak się robi ogórki małosolne. Na jeden, jednolitrowy słój będzie Ci potrzeba:

–         ok. 0,5 kilograma gruntowych ogórków

–         1 litr wody

–         czubata łyżka soli

–         liść oraz kawałek korzenia chrzanu

–         2 ząbki czosnku

–         kilka gałązek kopru.

Możesz również eksperymentować ze smakami, dodając np. liście wiśni lub dębu, a także owoce czerwonej porzeczki, ziarenka gorczycy czy chili. Proporcje są niezwykle istotne, ale poprzez dodatki z łatwością przygotujesz różne wersje ogórków małosolnych.

Ogórki należy poukładać w słoiku naprzemiennie z przyprawami (jak najciaśniej!), a następnie zalać solanką, tak by wszystkie składniki zostały pokryte. Teraz czas na „odcięcie” dopływu tlenu, a więc zamknięcie naczynia lub położenie na jego powierzchni wygotowanego materiału. Po przykryciu warto naczynie obciążyć od góry.

Tak przygotowane ogórki należy odstawić na 1-2 dni w ciepłe miejsce (przynajmniej 18 stopni C), a następnie na kolejne 2 dni przenieść w nieco chłodniejsze (pomiędzy 8-10 stopni C) pomieszczenie. Jak sprawdzić, czy Twoje ogórki są już gotowe do spożycia? Powinny nabrać lekko żółtawego koloru, a woda lekko zmętnieć. Jeśli tak się stało, możesz śmiało ich próbować.

małosolne ogórki

Zalewa na ogórki małosolne – oto cały sekret!

Skoro jednak mamy pełną dowolność co do przypraw, w czym tkwi sekret idealnego przetworu? Zalewa na ogórki małosolne jest podstawą całego sukcesu! Składa się ona tylko z dwóch elementów, wody i soli. Jeśli używamy wody z kranu, koniecznie należy ją przegotować (najlepiej gotować wodę od 10-15 minut, aby pozbyć się jak największej ilości chloru). Im cieplejszą wodą zalejemy górki, tym szybciej się one kiszą.

Drugi składnik to doskonała sól do ogórków małosolnych – sól kamienna. Wybieramy ją ze względu na sole mineralne w niej zawarte, które wzbogacą solankę i sprzyjają fermentacji. Unikamy soli jodowanej i tej z dodatkiem antyzbrylaczy!

Najlepszy smak zapewnia solanka o stężeniu od 6% do 8%. Wszystko też zależy od tego, jak ściśle ułożysz ogórki – im ciaśniej, tym mniej solanki potrzeba, ale o wyższym stężeniu. Jak uzyskać idealny roztwór? Mając litr wody, odlej z niej 80 ml i dodaj 80 gramów soli – wtedy uzyskasz 8% stężony roztwór (analogicznie 6% – 60 gramów po odjęciu 60 ml wody).

Przepis na ogórki małosolne z głębi ziemi!

Ogórki małosolne, jak zrobić już doskonale wiesz, jednak skąd wziąć najlepszą do nich sól kamienną? Doskonała będzie ta naturalna, czysta, zawierająca mikroelementy, znakomicie wzbogacające codzienną dietę. A czy może być lepsze miejsce na jej zdobycie niż z samego źródła, czyli z wielickiej Kopalni Soli?

Kamienną sól możesz zakupić online, w e-sklepie Kopalni Soli w Wieliczce lub wybrać się do stacjonarnego sklepu. Przy okazji odwiedzin w sklepie warto wybrać się w Trasę Turystyczną. Dowiesz się nie tylko, dlaczego odpowiednia sól do ogórków małosolnych jest także ważna, ale – być może – poznasz najlepszy przepis na ogórki małosolne od doświadczonego przewodnika!

3 km krętych korytarzy i 800 schodów Trasy Turystycznej do pokonania to idealny trening, po którym z pewnością nabierzesz ochoty na domowe małosolne ogórki. Przepis jest banalnie prosty, a korzyści nie tylko smakowe, lecz także zdrowotne!

Artykuły podobne

  • Przyjęcia zasiadane – charakterystyka i najważniejsze zasady. O czym musisz pamiętać?

    Dla organizatorów eventów

    Bankiety urządzane są, aby uczcić jakieś ważne wydarzenie – związane zarówno ze sferą prywatną, jak i publiczną. I tu jednak istnieje pewna hierarchia– na jej szczycie, jako najwyższa forma, znajdują się przyjęcia zasiadane, organizowane z okazji doniosłych i uroczystych wydarzeń. Wyjaśniamy na czym polega bankiet zasiadany i o jakich kwestiach należy bezwzględnie pamiętać.

  • Atrakcje na komunię – 4 pomysły, które uczynią przyjęcie niezapomnianym

    Dla organizatorów eventów

    Chociaż Pierwsza Komunia Święta jest przede wszystkim uroczystością duchową, przyjęło się, że to także czas na prezenty oraz przyjęcie. Niezależnie od liczby zaproszonych gości to uroczystość, w której dziecko jest najważniejsze i to ono przede wszystkim powinno czuć się komfortowo. Co zrobić, by nie nudziło się podczas rodzinnej imprezy? Oto pomysły na atrakcje na komunię, które zachwycą najmłodszych.

Serwis internetowy „Kopalnia Soli „Wieliczka” wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Zastrzeżenia Prawne