Logotyp Kopalni Soli 'Wieliczka'

Sól hawajska – czerwona sól nie tylko dla ozdoby. Poznaj jej smak!

Dla zwiedzających

Dodano: 18.06.2020

Kopalnia Soli „Wieliczka”

Sól ma w różnych krajach i kulturach różnorakie symboliczne znaczenia. Także jej barwa to nośnik zarówno specyficznych właściwości, jak również konkretnych znaczeń. Czy wiesz skąd pochodzi i czym wyróżnia się czerwona sól hawajska? Oto opowieść o unikatowym produkcie. Nie tylko spożywczym!

Chociaż sól kojarzy nam się głównie z bielą, jak pisaliśmy już w naszym poprzednim artykule, faktem jest, że w różnych częściach świata przybiera ona rozmaite barwy, które niosą ze sobą także symboliczne znaczenia. Dla mieszkańców Hawajów, sól jest nie tylko elementem niezbędnym do konserwacji żywności i przyprawiania potraw, ale również jednym ze składników potrzebnych do osiągnięcia wewnętrznej harmonii. 

To od wieków symbol połączenia człowieka z naturalnym środowiskiem. I podczas gdy czarna sól hawajska wskazuje po prostu na jej wulkaniczne pochodzenie, czerwona sól jest dla Hawajczyków czymś więcej – symbolizuje wolność.

Jak powstaje czerwona sól hawajska?

Przenieśmy się na Hawaje, na wyspę Molokai. To tu właśnie od wieków wydobywana jest sól czerwona. Skąd ta niezwykła barwa? Odpowiada za nią Alaea, glinka pochodzenia wulkanicznego, która odłożyła się na zboczach tamtejszych gór. To jednak nie wszystko. Sól hawajska zawdzięcza swój kolor również wysokiemu poziomowi żelaza w glinie – jest go nawet pięć razy więcej niż w innych rodzajach soli!

Aby powstała sól hawajska czerwona, woda z Oceanu Spokojnego, po przefiltrowaniu, zostaje odparowana z wykorzystaniem po prostu energii słonecznej. Uzyskane w ten sposób kryształy zabarwiają się od związków zawartych we wspomnianej glinie i pyle wulkanicznym. Ten krystaliczny, unikatowy produkt posiada równie unikatowe właściwości.

Sól hawajska czerwona – właściwości

Sól hawajska czerwona – właściwości, które Cię zachwycą

Czym wyróżnia się sól hawajska czerwona? Właściwości tej odmiany soli są naprawdę wyjątkowe. Po pierwsze jest ona antytoksyczna – usuwa z organizmu wszelkiego rodzaju szkodliwe substancje i zbędne produkty przemiany materii. Działa również jak silny przeciwutleniacz – hamuje rozwój wolnych rodników. Sól hawajska czerwona wspomaga także trawienie. Wykorzystuje się ją wspomagająco w takich chorobach, jak wzdęcia czy bóle brzucha.

To jednak nie wszystko! Sól hawajska zawiera nie tylko dużą ilość żelaza, ale również wapnia i magnezu. Ze względu na obecność tego ostatniego pierwiastka, polecana jest osobom zmagającym się z podwyższonym ciśnieniem krwi i chorym na serce. Magnez wzmacnia także układ kostny, a nawet przynosi ukojenie w sytuacjach silnego stresu.

Zawarty w soli hawajskiej wapń to z kolei składnik odpowiedzialny za prawidłowy rozwój kości i zębów. Sól hawajska czerwona przeznaczona jest dla wszystkich znajdujących się w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia osteoporozy. Zaskoczeni? To jeszcze nie koniec niespodzianek.

Sól hawajska czerwona – nie tylko smak ma swoją cenę!

Czerwona sól hawajska polecana jest głównie do ryb i owoców morza oraz potraw mięsnych – w szczególności do czerwonego mięsa z rusztu i jagnięciny. Dlaczego? Po pierwsze ma wyraziście słony smak, po drugie niespotykaną fakturę – w trakcie spożywania rozpuszcza się na ustach i delikatnie musuje. Zachwyca również jej delikatny i przyjemny zapach ziemi.

Z tego powodu czerwona sól hawajska używana jest zarówno do przyprawiania, jak i dekorowania potraw. W Stanach Zjednoczonych od lat jednak używana jest nie tylko w kuchni, ale i w przemyśle kosmetycznym, jako dodatek do toników i maseczek, a także kremów do twarzy.

Tak niezwykłe właściwości mają jednak swoją cenę. Za drobno zmieloną sól hawajską zapłacimy ok. 20–25 zł za 100 gramów, a więc ponad 200 zł za kilogram. Z kolei gruboziarnista sól hawajska to wydatek o połowę mniejszy. Gdy jednak staje się ona składnikiem – jak głoszą etykiety – „naturalnych i ekologicznych” produktów do pielęgnacji, cena idzie w górę jeszcze bardziej.

Czerwona sól hawajska

Czerwona sól hawajska – unikatowy produkt natury

Jedni ją demonizują, inni skupiają się na jej prozdrowotnych właściwościach. Bezsprzecznie jednak sól niezbędna jest naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dlaczego? Te, a także inne tajemnice, czekają na Ciebie w wielickiej kopalni soli.

Na Trasie Turystycznej dowiesz się skąd sól wzięła się na polskich ziemiach, a na Trasie Górniczej sam spróbujesz swoich sił w górniczym fachu. Bo każda sól – czerwona, różowa, czarna, zielona, a także biała – to wyjątkowe i niepowtarzalne produkty natury, które nauczyliśmy się wydobywać i wykorzystywać.

Artykuły podobne

Serwis internetowy „Kopalnia Soli „Wieliczka” wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Zastrzeżenia Prawne