Logotyp Kopalni Soli 'Wieliczka'

„MasterChef” w tężni - od kuchni

W mediach i nie tylko

Dodano: 19.09.2017

Kopalnia Soli „Wieliczka”

Na początku września wystartowała kolejna edycja kulinarnego show „MasterChef”. W drugim odcinku kucharze-amatorzy gotowali swoje popisowe dania w scenerii Tężni solankowej Kopalni Soli „Wieliczka”. Zanim jednak wkroczyli na dziedziniec, zanim podnieśli kopuły skrywające składniki, potrzeba było wielu godzin, by przygotować plan zdjęciowy.

 Góry sprzętu w majowym deszczu

Cztery tiry sprzętu, kilkumetrowe ramię operatorskie, dron, kilkadziesiąt kamer rejestrujących poczynania zawodników – „MasterChef” to ogromne przedsięwzięcie. Zdjęcia w tężni realizowano w maju, jednak pogoda zrobiła psikusa i nie miała wiele wspólnego z wiosną.

Deszcz przeplatał się z mżawką, temperatura również nie rozpieszczała, jednak niezmordowana ekipa pracowała od bladego świtu rozstawiając sprzęt, ciągnąc kable, rozwieszając bannery, szykując stanowiska dla zawodników.

 

 

A na talerzu perliczka z krewetkami

Uczestniczy wkroczyli na plan przed południem. Dobrze wiedzieli, że łatwo nie będzie, bo konkurencja w tężni miała wyłonić najlepszych z najlepszych. Pod srebrnymi kopułami kucharze-amatorzy znaleźli kilka produktów.

Różnorodność nie dla wszystkich okazała się sprzymierzeńcem. Perliczka, cielęca wątróbka, szparagi, krewetki, pomarańcze, jajka, wreszcie wielicka sól… Jak to ze sobą połączyć?

Jedni serwowali wszystko, lepiej lub gorzej radząc sobie ze znalezieniem smacznego wspólnego mianownika. Inni stawiali na konkretny akcent, np. krewetki w zaskakującym sosie.

 

 

Jurorzy byli surowi

Przesmażona wątróbka? Brzydko przycięte szparagi? Nieapetyczny talerz? Magda Gessler, Ania Starmach i Michel Moran nie znają litości. Dla nich kuchnia to sztuka, która nie zna kompromisów.

W tężni Kopalni Soli „Wieliczka” rozgrzewały emocje oraz para buchająca z naczyń. Pachniało przecudnie. Zadanie pokazało, że do 6. edycji programu zgłosiło się wiele kulinarnych talentów. Który zostanie kolejnym polskim MasterChefem? Na odpowiedź trzeba będzie jeszcze poczekać. Jedno jest pewne – MasterChef gotował w tężni solankowej.

Galeria zdjęć

Artykuły podobne

Serwis internetowy „Kopalnia Soli „Wieliczka” wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Zastrzeżenia Prawne