Logotyp Kopalni Soli 'Wieliczka'

Kopalnia z „Górniczym Sukcesem Roku 2019” – wyróżnienie w kategorii „Ekologia”

Nagrody

Dodano: 16.02.2020

Kopalnia Soli „Wieliczka”

Górnicza Izba Przemysłowo-Handlowa wyróżniła Kopalnię Soli „Wieliczka” za likwidację poziomu IX oraz zabezpieczenie komory Gaisruck. Nagrodę z rąk sekretarza stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych Adama Gawędy odebrał Jarosław Malik, Członek Zarządu ds. Technicznych Kopalni Soli „Wieliczka” S.A. Uroczysta gala odbyła się 10 lutego w Filharmonii Śląskiej.

- Zabezpieczenie najniższego, IX poziomu kopalni wraz z wyrobiskami miedzypoziomu Kawecki to z jednej strony wkład w bezpieczeństwo kopalni  i leżącego nad nią miasta, a z drugiej wyraz górniczej troski o środowisko naturalne - wyjaśnia Zbigniew Zarębski, Prezes Zarządu Kopalni Soli „Wieliczka” S.A.

Poziom IX został założony na przełomie lat 50. i 60. ubiegłego wieku. Miał pełnić funkcje spływowe dla komór wyługowanych poniżej poziomu VIII (powstał w czasach, gdy Wieliczka produkowała sól na przemysłową skalę). Wyrobiska poziomu IX oraz znajdującego się ponad nim międzypoziomu Kawecki rozcinały wielickie złoże do głębokości ok. 327 m.

Poziom IX założono w sąsiedztwie granic złoża – spągowej i północnej, za którymi rozpościerają się silnie zawodnione warstwy. To niedogodne sąsiedztwo, o czym górnicy przekonali się już w roku 1960, gdy w czole drążonego chodnika pojawiła się woda. Musieli wznieść tamę, by ograniczyć dopływ wody do kopalni. – Dla współczesnych górników obok zabezpieczania ważny jest nieustanny monitoring zjawisk zachodzących w górotworze, w tym szczególnie tych przy granicy złoża soli. Gdy w latach 90. na poziom IX spłynęła woda pochodząca z wycieku w poprzeczni Mina, został on nie tylko zatopiony, ale też zamulony. To sprawiło, że górnicy nie mieli już do niego dostępu i nie mogli kontrolować stanu technicznego wypełnionych solanką wyrobisk -  wyjaśnia Jan Kucharz, Kierownik Zespołu Oceny Projektów Kopalni Soli „Wieliczka” S.A., dodając:  - Zabezpieczenie tego poziomu z zastosowaniem specjalnie skomponowanych zaczynów uszczelniających trwało 6 lat, zakończyło się w roku ubiegłym.

Skomplikowana budowa geologiczna rejonu, a wraz z nią ryzyko występowania zjawisk negatywnie oddziałujących na pozostałe wyrobiska zabytkowej kopalni oraz powierzchnię, obecność dopływów solanki, rezerwuar wody z piaskiem pochodzącej z awarii w poprzeczni Mina, wreszcie niedostępność wyrobisk uniemożliwiająca kontrolę ich stanu technicznego – to wszystko przesądziło o likwidacji poziomu IX i międzypoziomu Kawecki. – Dzięki realizacji takich projektów, jeszcze skuteczniej chronimy zabytkową kopalnię, powierzchnię oraz zasoby wodne podziemne i powierzchniowe – dodaje Sławomir Stoch, Dyrektor ds. Górniczych Kopalni Soli „Wieliczka” S.A., dodając: - Bardzo cieszy nas, fakt, że kolejny projekt związany z zabezpieczeniem wyrobisk kopalni został wyróżniony. To szczególnie motywuje do jeszcze intensywniejszych działań w tym zakresie. Obecnie prowadzimy zabezpieczenie wyrobisk rejonu Kloski-Colloredo.

Poziom IX został zabezpieczony metodą iniekcji rurociągowej. W ciągu 6 lat udało się zlikwidować ok. 8 700 m3 pustek. Zabytkowa kopalnia potrzebowała zaczynów trwałych i wytrzymałych, które będą jak najlepiej współpracować z otoczeniem, a jednocześnie zapewnią maksymalną wodoszczelność, skonsolidują górotwór i nie spowodują degradacji środowiska naturalnego. Mieszaniny powstawały w węźle iniekcyjnym przy szybie Kościuszki i były transportowane do wyrobisk siecią rurociągów. Ważnym elementem nagrodzonego przez GIPH projektu było zabezpieczenie zabytkowej, XIX-wiecznej komory Gaisruck, która zlokalizowana jest w pobliżu komór uzdrowiska kopalni. Komorę zabezpieczono kotwami i drewnianą obudową podporową.

Zabezpieczanie zabytkowej Kopalni Soli „Wieliczka” wpływa pozytywnie na środowisko naturalne. Wysiłek wielickich górników przekłada się wprost na jego ochronę. Każda kopalnia, każde wyrobisko jest ingerencją w przyrodę i niesie z sobą konkretne skutki: oddziałuje na swoje podziemne otoczenie oraz na powierzchnię. W Wieliczce – mieście dosłownie wyrosłym na soli, skutki wielowiekowej eksploatacji są skutecznie minimalizowane. Służą temu właśnie takie projekty jak likwidacja poziomu IX i zabezpieczenie komory Gaisruck. Przedsięwzięcie zostało dofinansowane ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.